Monday, January 06, 2020

Resepi : Mee Bandung Daging


Tonton Video Masak Mee Bandung Daging

Mee Bandung Daging

Bahan-bahan :
- 1/2 peket mee kuning - celur
- 300 gram daging - rebus dan hiris nipis
- 1 biji bawang besar - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 1 biji tomato - dadu
- 1 pokok sawi - potong sedang
- 50 gram kacang tanah - sangai dan kisar halus
- 10 keping biskut marie - kisar halus
- 6 biji telur
- 1 kiub pati lembu
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos ikan
- 10 sudu besar lada blend
- 25 gram udang kering
- garam,serbuk perasa dan gula pasir secukupnya
- air rebusan daging secukupnya
- bancuhan tepung jagung
- minyak untuk menumis

Cara buat :
- Blend bawang putih, bawang besar dan udang kering
- Panaskan minyak
- Tumis bahan blend hingga garing
- Masukkan lada blend
- Kacau sebati hingga lada garing
- Masukkan biskut marie
- Kacau sebati semua bahan
- Masukkan daging
- Kacau
- Masukkan batang sawi
- Kacau
- Masukkan sos ikan, kiub pati lembu, sos cili, sos tiram, serbuk perasa secukupnya
- Kacau rata
- Masukkan air rebusan daging
- Kacau
- Biar hingga mendidih
- Masukkan telur, satu demi satu
- Biar hingga telur keras baru kacau perlahan-lahan
- Perasakan dengan gula dan garam secukupnya
- Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuahnya
- Bila kuah dah pekat, angkat dan hidangkan
- Siap

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...