Sahur tadi makan lauk kerang rebus ngan sambal belacan .. Ayen tak suka sangat makan kerang rebus .. aku gorengkan telur dadar untuk dia .. makan dengan sambal kerang ... pagi-pagi makan kerang rebus panas-panas .. cecah ngan sambal belacan .. ada pulak ikan kering .. tak sangka buleh bertambah-tambah makannya .. hehe .. biasanya makan sahur ... alahai ... janji abis nasi dalam pinggan jek la ..
Aku ada buat posting pasal cara-cara nak masak kerang rebus ni .. klik sini untuk resepi kerang rebus ... senang dan mudah jek nak wat kerang rebus ni .. tapi bukan yang main rebus cam tu jek ek .. ada caranya .. kalau main rebus cam tu jek .. gatal tangan mengopeknya .. lagi pun ada rasa tak sedap .. tapi lain orang lain seleranya .. tak sama .. hehe .. terpulanglah pada cara masing-masing ... yang penting sedap dimakan ..
Sambal belacan aku ni simple jek .. memula, aku bako belacannya .. pastu masukkan lada kecik dalam lesung .. masukkan jugak gula, garam dan ajinomoto .. sedikit jek .. pastu masukkan belacan yang telah dibako garing tadi .. tumbuk sampai lumat .. pastu masukkan air asam jawa ... gaul-gaulkan ia ... siap .. letak dalam piring kecik .. sedia untuk dimakan .. kalau ada tomato buah .. lagi sedap .. tumbuk bersama sambal belacan tadi .. perah limau kasturi .. pehhhh .. memang besttt ...
0 comments:
Post a Comment