Hehe .. maksudnya .. jemput-jemput udang stail aku .. suka-suka hati aku nak wat cam mana .. haha .. tak merujuk mana-mana resepi .. mudah dan simple .. yang penting sedap dan kena dengan selera aku .. huhu .. jangan mare yer ...
Cara nak buatnya .. memula kopek udang sebersihnya .. kemudian, bersihkan dan toskan airnya .. masukkan tepung gandum dalam mangkuk .. ratakan garam dan ajinomoto dalam tepung gandum tadi .. pastikan garam dan ajinomoto betul-betul sebati dengan tepung gandum ... hiris bawang merah dan masukkan dalam tepung gandum tadi .. gaulkan ia .. pecahkan sebiji telur ke dalam tepung tadi .. kacau sebati .. masukkan air masak dan gaul sebati menjadi bancuhan tepung yang sedang-sedang pekatnya .. panaskan minyak dalam kuali .. letakkan seekor udang dalam bancuhan tepung tadi ... dengan menggunakan hujung jari .. kaup bancuhan tepung dengan udang yang telah diletakkan tadi .. satu kaupan .. satu ekor udang .. jadi, semua jemput-jemput ada seekor udang .. hehe .. adil dan saksama bukan .. bila jemput-jemput nampak kekuningan bolehlah angkat dan toskan minyaknya .. hidangkan bersama sos cili atau sambal tumis ..
0 comments:
Post a Comment