Bahan-bahan :
Tepung gandum
Udang basah (yang kecil-kecil)
Daun kucai
Bawang merah - dihiris
Garam
Telur
Cara membuatnya :
Gaul tepung gandum dengan garam sehinga sebati
Masukkan bawang merah yang dihiris nipis
Masukkan juga daun kucai yang telah dipotong kecik-kecik
Pecahkan telur dalam tepung tadi dan gaul sebati
Masukkan air masak sejuk secukupnya
Jangan banyak sangat airnya. Nanti bancuhan tepungnya jadi cair
Bancuhan tepung untuk jemput-jemput ini haruslah sedang-sedang sahaja pekatnya
Gaul sebati semua bahan
Tips : Untuk membuat jemput-jemput yang lembut, kacau bancuhan tepungnya sehingga keluar gelembung-gelembung udara di sekitar bancuhan tepung tadi. Memang mengambil masa untuk mengeluarkan gelembung-gelembung udara tersebut. Selamat mencuba ...
Daun kucai
3 comments:
sok pg nak wat la...tuk sarapan...
salam Liz ..
cuba lah .. sedap tau .. hehe ..
This is awesOme!!
BuatLa recepi yg sedap2 Lagi..I Just Love maLaysian cooKing..thanKs:)
Love frm Singapore:)
Post a Comment