Saturday, April 18, 2020
Resepi : Pengat Pisang Bersagu
Kategori:
Resepi dan Makanan
Tonton Video Masak Pengat Pisang Bersagu
#MakanSejukPunSedap
#MakanPanasPunSedap
#ManisManisMasam
#MakananOrangDuluDulu
#SimpleDanSedap
#StayAtHome
#StaySafe
Pengat Pisang Bersagu
Bahan-bahan :
- 3 biji pisang - sederhana besar -potong 3
- 30 gram sagu biji - rendam 15 minit dengan air panas dan toskan
- 1 ketul gula melaka
- 1 helai daun pandan - simpul
- 1 sudu besar gula pasir
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 kotak santan
- air secukupnya
Cara buat :
- Didihkan 500ml air
- Masukkan gula melaka, daun pandan, gula pasir dan garam
- Biarkan hingga gula larut
- Bila gula dah larut, masukkan santan
- Gaul rata
- Masukkan pisang dan sagu yang telah direndam dan ditoskan tadi
- Gaul dan biarkan pengat mendidih sekali
- Jika kuah pengat terlampau pekat boleh di tambah air
- Bila kuah dah mendidih sekali, terus tutup api
- Angkat dan hidangkan
- Siap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment