Wednesday, April 29, 2020

Menu Iftar : Asam Pedas Ayam Bendi, Cekodok Pisang Dan Sagu Gula Melaka


#Day6Ramadhan2020
#AsamPedasAyamBendiSuperSedap
#CekodokPisangSedapTakHinggat
#SaguGulaMelakaLemakBerkrim
#NonaManisMenyengat
#KaripapKentangRangup
#AirSunquickMangga
#MasakMasakKatRumahJe
#RamadhanDalamPKP
#StayAtHome
#StaySafe
#KitaMestiMenang




Menu hari ke 6 Ramadhan 2020 ... masak yang biasa-biasa jek ... janji family kesayangan kenyang hehe ... masak nasi putih jek hari ni .. lauk asam pedas ayam bendi .. gorengkan ikan masin kapak sikit buat lawan makan .. selera sikit kannn  ... cara buat asam pedas ayam bendi versi aku .. memula rebus ayam bagi lembut .. en suami suka ayamnya lembut ... tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia .. jangan lumat sangat ... dalam periuk lain, tumis bahan tumbuk sampai garing .. pastu masukkan lada blend 1 senduk ... tumis sampai pecah minyak ... pastu masukkan daun kesum, sos ikan, sos tiram, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya ... kemudian, masukkan ayam yang dah rebus tadi ... masukkan bendi yang dah belah tengah ... masukkan air sebanyak mana nak kuahnya .. pastu biarkan mendidih dan kuahnya menjadi pekat sedikit dan bendi lembut ... kemudian boleh lah angkat dan hidangkan ..

Cekodok pisang ni idea en suami .. lama tak makan .. belilah pisang kann ... tapi sedihnya tak menjadi cekodok pisang ku ... tiru kat youtube la kann cara buat cekodok pisang yang gebu dan lembut katanya .. letak serbuk penaik ngan soda bikarbonat ... sekali dah la tak gebus .. tak bentuk bulat la ... huwaaaa nak nangis .. mungkin sukatan tak betul .. tepung mungkin terlebih ... hmm tak pe lain kali kita cuba buat lagi .. sampai jadi gebu .. sampai jadi bulat-bulat ea cekodok pisang kita .. haha

Menghabiskan stok sagu gula melaka dalam peti ais ... puasa kan jadi tak luak pun makanan dalam peti ais ... haha .. sebelum dia expired kita kasi habis la kannn .. hehe ... anak-anak suka ... tapi sebab banyak makanan lain .. tak bersentuh jugak la kann .. tak pe .. mama bagi licin ye .. mama kan memang tukang perabis makanan aka tong sampah hahaha oppsss

Rezeki bulan ramadhan ... kawan kasi kuih niaga dia ... dah kul 6.30 petang tetiba dengar orang bagi salam ... alhamdulilah .. ada rezeki anak-anak makan kuih .. hehe ... nona manis sangat sedap .. rasa lemak santan terasa sangat .. yang tepung tu tak rasa manis sangat .. sedang-sedang jek manisnya ... tak de la sampai potong kaki bagai .. haha ... karipap kentang tu rangup .. berderai tepung dia kena gigit .. inti pun sedap .. pandai kawan ku buat kuih .. semoga makin maju jek jualannya setiap hari .. aamiin


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...