Wednesday, April 08, 2020
Resepi : Ikan Kembung Kukus Air Asam
Kategori:
Resepi dan Makanan
Tonton Video Masak Ikan Kembung Kukus Air Asam
#AirAsamPedasPedasMasam
#MenuBiasaRasaLuarBiasa
#MakanDenganNasiPanas
#DietKeLaut
#StayAtHome
#StaySafe
Ikan Kembung Kukus Air Asam
Bahan-bahan : (untuk ikan)
- 4 ekor ikan kembung
- garam dan serbuk perasa secukupnya
- asam jawa secukupnya
Bahan-bahan :(untuk kuah asam)
- segenggam asam jawa
- 300 ml air masak
- 1 biji bawang besar - potong kecik-kecik
- 1 biji tomato - potong kecik-kecik
- 10 biji cili merah dan cili hijau - potong kecik-kecik
- 1/2 inci belacan - bakar
- garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara buat : (untuk ikan kukus)
- Gaul kan ikan dengan asam jawa, garam dan serbuk perasa secukupnya
- Didihkan air pengukus
- Bila air dah mendidih, masukkan ikan dan tutup pengukus
- Biarkan ikan masak
- Bila dah masak, keluarkan ikan dan ketepikan
Cara buat : (untuk air asam)
- Campurkan bawang besar, tomato, cili padi, belacan, garam dan serbuk perasa ke dalam mangkuk besar
- Letak air masak dalam asam jawa dan bancuh jadi air asam jawa (jangan terlalu cair atau terlalu pekat, sedang-sedang sahaja pekatnya)
- Curah bancuhan air asam jawa ke dalam mangkuk tadi
- Ramas semuanya sehingga sebati semua bahan
- Siap air asam
Cara buat : (ikann kembung kukus air asam)
- Letakkan ikan kembung kukus ke dalam pinggan
- Curahkan air asam ke atas ikan kembung
- Siap untuk dihidang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment