Sunday, April 26, 2020
Menu Iftar : Mee Kari Dan Puding Pisang Sos Kastard
Kategori:
Resepi dan Makanan
#Day3Ramadhan2020
#MeeKariSedapTakHinggat
#PudingPisangSosKastardPemanisMulut
#AirCincauPenyejukTekak
#MasihMasakMasakKatRumahJer
#PerintahKawalanPergerakkan
#StayAtHome
#StaySafe
Alhamdulilah ... sempurna sudah 3 hari berpuasa ... syukur pada mu ya ALLAH .. semoga terus istiqomah memenuhi ibadah puasa selama 1 bulan ini .. aamiin
Hari ni .. hari ke 3 Ramadhan ni .. en suami nak makan mee kari ... ok cari bahan .. alhamdulilah dapat semua bahan .. cuma yg remeh-remeh cam fishball, fishcake ngan tauhu hilang dari radar .. huhu .. so terpaksa jalan dengan bahan utama ajer ...
Resepi mee kari ni sangat simple .. sangat mudah nak buat .. campak-campak jek katanya .. orait ... cara dia ... memula tumis daunkari, kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga, bawang besar hiris, bawang putih ketuk dan halia ketuk ... tumis sampai garing dan naik bau ... masukkan lada blend dan serbuk kari .. masukkan jugak ikan bilis yang diblend ye ... tumis hingga pecah minyak ... pastu masukkan batang sawi ngan isi ayam yg telah di potong kecik-kecik ... masukkan jugak kerang yg telah direbus ... kacau-kacau .. letak air sebanyak mana yg kita nak untuk kuahnya ... biarkan menggelegak sikit ... pastu masukkan santan pekat ... kacau-kacau bagi sebati ... perasakan dengan sos ikan, gula, garam dan serbuk perasa secukupnya ... masukkan daun sawi ... kacau sekali lagi .. jika nak kuah pekat boleh letak bancuhan tepung jagung ... kalau rasa dah cukup pekat tak perlu letak ya .. takut terpekat sangat tak sedap .. ok siap kuah mee kari .. masa nak makan tu .. buh la mee kuning yang dah dicelur dalam mangkuk ... curah kuah .. letak telur rebus .. limau kasturi dan tabur lada merah potong ... siap untuk dimakan ... eh tunggu azan maghrib dulu ya .. haha
Resepi puding pisang sos kastard pulak ... yang ni pun mudah .. simple sangat .. tapi sedap sangat .. makan sejuk-sejuk pas keluar peti ais .. perrhhh nyaman betul ... pemanis mulut .. penyejuk tekak .. tapi awas jangan makan banyak .. tak elok untuk kesihatan .. sesekali .. sikit-sikit .. ok la kan .. hehe ...
Cara buat ... belah 2 memanjang pisang .. aku guna pisang berangan .. tu jek yang ada .. haha .. goreng ngan sedikit butter sampai nampak garing kat pisang tu ... angkat dan toskan .. biarkan pisang tu ... buat sos kastard pulak ... dalam periuk, lum bukak api tau ... masukkan susu cair 1 tin .. susu pekat manis 3 sudu besar .. tepung kastard 2 sudu besar ... telur 1 bijik .. 1 sudu kecik esen vanilla ... kacau sampai semua sebati .. tak de ketul-ketul .. baru bukak api .. slow-slow manja jek ye api dan kacau selalu .. bila sos dah sedikit pekat terus tutup api dan keluarkan dari periuk ... letak dalam bekas dan sejukkan ... bila sos dah sejuk tuang sos atas pisang dan tabur kismis ... sedia untuk di makan .. hmmm nyamann
Ni kuih lompat tikam nama dia ... tak tau cam mana leh dapat nama cam gini .. haha .. ni bukan aku buat .. kuih ni kakak aku yang buat .. dia hantar .. rasa cam bubur som som tapi ada 2 kala .. sebenarnya ada 2 lapis .. kala hijau kat bawah .. kala putih santan kat atas ... masin sikit yg atas .. manis yang bahagian bawah ... tapi dalam gambar atas ni tak nampak lapisan bawah .. hehe ... makan dengan air gula melaka .. sedap lemak-lemak manis masin ... cukup rasa dia ... terbaiikkk .. nanti aku nak buat jugak la .. kena mintak pertolongan en google la dulu hahahaha
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment