Tonton Video Masak Ketam Sambal Telur / Chili Crab
Ketam Sambal Telur
Bahan-bahan :
- 1kg ketam - belah 2 dan bersihkan
- 1/2 biji bawang besar - hiris
- 3 biji bawang merah - hiris
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 1/2 inci halia - hiris
- 1 sudu makan sos ikan
- 1 kiub pati ayam
- 10 sudu besar lada blend
- 500 gram tomato ceri
- 2 biji telur - dikocak
- serbuk kunyit secukupnya
- garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- air secukupnya
- minyak untuk menumis
Cara buat :
- Lumur ketam dengan kunyit dan garam
- Panaskan minyak
- Goreng ketam hingga garing
- Angkat dan ketepikan
- Panaskan minyak
- Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia hingga kekuningan
- Masukkan lada blend
- Kacau
- Masukkan kiub pati ayam
- Kacau
- Masukkan serbuk perasa
- Kacau hingga lada garing
- Masukkan sos ikan dan gula
- Kacau
- Masukkan ketam
- Kacau rata
- Masukkan sedikit air
- Kacau
- Masukkan telur
- Kacau rata
- Jika kuah kering, boleh tambahkan sedikit air
- Perasakan masin manisnya
- Jika kurang boleh tambahkan
- Kacau hingga sebati
- Angkat dan hidangkan
- Siap
0 comments:
Post a Comment