Nyum .. Nyum .. sambal ketuk pelam ... first time buat ... makan ngan sayur lemak meranti ... memang best sesangat lerrr ... pelam banyak kat umah mak ... nak bagi jiran malu la pulak ... sebab ada penghuni kat dalamnya ... semua cam tu ... tak de yang elok ... kalau kopek sebiji .. dapat ler sehiris dua yang elok ... selebihnya dah di huni awal-awal ... hmm .. nak buat cam mana .. dah rezeki dia .. lagipun pelam nya tak manis ... jenis kampung yang masam ... so buat sambal belacan atau sambal ketuk jek la yang sedap ... jommm ... layan resepi sambal ketuk pelam aku ni ...
Sambal Ketuk Pelam
Bahan-bahan:
Ikan bilis - goreng
Bawang merah - goreng
Lada cili - goreng
Pelam - hiris
Garam, gula dan ajinomoto secukupnya
Cara membuatnya:
Tumbuk semua bahan yang telah digoreng tadi
Bila dah hancur atau separa hancur (terpulang pada citarasa), masukkan pelam
Lenyek pelam tadi dengan alu lesung supaya sebati dengan sambal ketuk
Perasakan dengan garam, gula dan ajinomoto
Siap untuk di makan
0 comments:
Post a Comment