Sunday, December 04, 2011

Resepi Sup Daging

Request from en.suami ... semalam dah masak kari daging .. makan ngan ketupat .. makanan favorite kami sekeluarga ... hehe .. lebihan daging ada lah dalam 300 gram gitu .. en.suami nak makan sup daging ... jadi, sebagai isteri yang mendengar kata suaminya, aku pun masak lah sup daging untuk en.suami ku ni  .. cewah .. haha ... ayat beli jiwa tu ... haha

Sup Daging
Bahan-bahan :
Daging - dibersihkan dan direbus hingga daging empuk
Bawang merah - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Rempah penumis - kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, lada putih
Perencah sup
Daun sup - hiris halus
Garam dan ajinomoto secukup rasa
Air rebusan daging

Cara membuat :
Daging yang telah empuk di hiris nipis-nipis
Tumiskan bahan tumbuk hingga garing
Masukkan rempah penumis dan perencah sup
Masukkan daging yang telah dihiris nipis tadi
Masukkan air rebusan daging
Masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa
Biarkan ia menggelegak sebentar
Rasakan kuahnya
Tutup api dan taburkan hirisan daun sup ke dalam sup daging tadi
Hidangkan dan boleh dimakan bersama nasi putih atau roti sandwich

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...