Hari ni masak ayam masak lemak cili api ... dah lama tak masak ayam masak lemak cili api .. sebenarnya dah lama tak beli ayam .. asyik beli ikan jek .. sekarang ni musim hujan .. ikan dah tak banyak dipasaran .. kalau ada pun ikan beku ... tak segar ... jadi .. tak ada pilihan .. selain daging .. ayam pun boleh .. nak jadi vegeterian .. anak-anak kesian .. diaorang ni bukan pandai sangat (tak reti langsung) makan sayur .. hehe .. kalau mak ngan abah dia jek .. lauk sayur tak de hal punya .. ye jekkk .. haha ..
Ayam Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan :
Ayam - dipotong dan dibersihkan
Cili Api - ditumbuk
Bawang merah - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Serai - diketuk
Santan
Serbuk kunyit
Garam dan ajinomoto
Sedikit minyak untuk menumis
Air masak - sedikit sahaja (hanya untuk mematikan darah ayam sahaja)
Cara membuat :
Tumiskan bahan tumbuk dan serai hingga garing
Masukkan ayam dan air masak
Masukkan serbuk kunyit dan biarkan seketika sehingga ayam nampak kenyal
Bila air pada ayam itu sudah mulai mengering, masukkan santan
Masukkan juga garam dan ajinomoto
Kacau dan rasakan kuahnya
Biarkan mereneh seketika (jangan terlalu lama, nanti pecah santan)
Tutup api dan hidangkan ...
Sedap dimakan bersama nasi panas .. makan bersama roti atau ketupat pun boleh ..
0 comments:
Post a Comment