Bungkusan nasi dagang ... bungkus gulai ikan tongkol bersama nasi dalam kertas tu sekali ... jimat ruang .. kreatif si penjual ni ... 2 dalam 1 ... terbaekkkk ...
Nasi dagang bersama gulai ikan tongkol ... setelah di letak dalam pinggan ... tunggu masa masuk perut jek .. hehe
Close up sikit .. kasi nampak terang dan jelas ... hehehe ...
Nasi Dagang
Bahan-bahan:
- 4 cawan beras biasa
- 1 cawan beras pulut
- 1/2 santan kotak
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- 1 sudu besar halba
- bawang merah - hiris halus
- halia - hiris halus
- air
- Beras dibasuh dan direndam 1 malam
- Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih
- Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik
- Biarkan seketika selama 5-10 minit
- Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar
- Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang
- Masukkan garam secukup rasa
- Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik
- Biarkan seketika
- Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dalam bekas
- Masukkan gula dan santan yang dibancuh dengan sedikit air
- Akhir sekali, masukkan halba, bawang dan halia yang dihiris halus
Bahan-bahan :
- 1 kotak santan
- 1 biji bawang besar - blend
- 3 ulas bawang putih - blend
- 2 cm halia - blend
- 4 cm lengkuas - blend
- 15 - 20 tangkai lada kering - rebus dan blend
- 2-3 sudu besar rempah kari
- 6 keping asam keping
- garam secukup rasa
- ajinomoto secukup rasa
- gula secukup rasa
- 5-6 biji cili padi
- 1 ekor ikan tongkol - dipotong sederhana kecil
- 1 cm belacan
- Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dengan api yang perlahan
- Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan
- Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dengan 1 liter air
- Masak santan tersebut dengan api yang perlahan selama 30-40 minit
- Kacau sekali-sekala supaya santan tidak berketul
- Kemudian masukkan bahan-bahan yang diblend kecuali lada kering ke dalam santan
- Cili kering yang telah diblend, ditumis dengan minyak di dalam kuali
- Bila dah agak garing, masukkan rempah kari
- Tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan
- Bahan tumis dimasukkan ke dalam santan
- Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping
- Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masukkan ikan tongkol yang direbus tadi
- Air rebusan ikan tongkol tadi masukkan sekali
- Masukkan cili padi
- Biarkan mereneh semua bahan
- Bila kuah mulai memekat, tutup api dan hidangkan ...
0 comments:
Post a Comment