Wednesday, March 14, 2012

Nasi Dagang ... Sarapan Hari Nie ...

My abah bagi .. nasi dagang ... sarapan favorite dia .. dia beli kat Medan Selera Bandar Penawar ... biasalah my abah tu  ..  lepas hantar adik aku, Tam gi kerja ...my abah bersama my mak akan bersarapan kat situ ...  nasi dagang jadi pilihan la ... tapi hari ni special sikit sebab anak-anak aku, si Ayen dan si Aisy ikut sama ... tukang kecoh suasana .. haha .. my abah belikan 2 bungkus nasi dagang untuk aku dan en.suami ... my abah tau hujan-hujan ni .. anak dia nan sorang ni tak buat sarapan .. tarik selimut jek keja nya .. hahaha ...
Bungkusan nasi dagang ... bungkus gulai ikan tongkol bersama nasi dalam kertas tu sekali ... jimat ruang .. kreatif si penjual ni ... 2 dalam 1 ... terbaekkkk ...

Nasi dagang bersama gulai ikan tongkol ... setelah di letak dalam pinggan ... tunggu masa masuk perut jek .. hehe

Close up sikit .. kasi nampak terang dan jelas ... hehehe ...

Aku tak pernah la buat nasi dagang ni ... cam tak reti jek la nak membuatnya .. kalau dilihat cam susah .. ye ke susah nak buat ... bukan apa .. takut nasi tu jadi keras .. cam tak tanak gituuu .. cari-cari resepi nasi dagang kat google ni  ... copy paste jek la ... buat rujukan .. manalah tau .. nanti-nanti kalau rasa teringin ke .. buang tabiat ke (haha) ... nak buat sendiri nasi dagang .. dah senang .. just bukak jek entry ni ... kannnn ... hehe .. jom layan resepi nasi dagang ....

Nasi Dagang
Bahan-bahan:
  • 4 cawan beras biasa
  • 1 cawan beras pulut
  • 1/2 santan kotak
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • 1 sudu besar halba
  • bawang merah - hiris halus
  • halia - hiris halus
  • air
Cara membuat :
  • Beras dibasuh dan direndam 1 malam
  • Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih
  • Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik
  • Biarkan seketika selama 5-10 minit
  • Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar
  • Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang
  • Masukkan garam secukup rasa
  • Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik
  • Biarkan seketika
  • Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dalam bekas
  • Masukkan gula dan santan yang dibancuh dengan sedikit air
  • Akhir sekali, masukkan halba, bawang dan halia yang dihiris halus
Gulai Ikan Tongkol
Bahan-bahan :
  • 1 kotak santan
  • 1 biji bawang besar - blend
  • 3 ulas bawang putih - blend
  • 2 cm halia - blend
  • 4 cm lengkuas - blend
  • 15 - 20 tangkai lada kering - rebus dan blend
  • 2-3 sudu besar rempah kari
  • 6 keping asam keping
  • garam secukup rasa
  • ajinomoto secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • 5-6 biji cili padi
  • 1 ekor ikan tongkol - dipotong sederhana kecil
  • 1 cm belacan
Cara membuat :
  • Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dengan api yang perlahan
  • Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan
  • Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dengan 1 liter air
  • Masak santan tersebut dengan api yang perlahan selama 30-40 minit
  • Kacau sekali-sekala supaya santan tidak berketul
  • Kemudian masukkan bahan-bahan yang diblend kecuali lada kering ke dalam santan
  • Cili kering yang telah diblend, ditumis dengan minyak di dalam kuali
  • Bila dah agak garing, masukkan rempah kari
  • Tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan
  • Bahan tumis dimasukkan ke dalam santan
  • Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping
  • Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masukkan ikan tongkol yang direbus tadi
  • Air rebusan ikan tongkol tadi masukkan sekali
  • Masukkan cili padi
  • Biarkan mereneh semua bahan
  • Bila kuah mulai memekat, tutup api dan hidangkan ...
Sumber : minami133@myresipi.com

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...