Tuesday, September 06, 2011

Masak Lemak Kobis, Sambal Belacan Dan Ikan Kerisi Goreng .. Lauk Makan Malam ...

Malam tadi .. aku masak lemak kobis ngan ikan kerisi goreng ... cicah pulak dengan sambal belacan .. fuh .. best .. wat pedas-pedas ... power beb .. hehe .. anak-anak suka makan masak lemak ni .. kuah dia sampai banjir nasi .. banyak kuah dari nasi .. ayen cuma makan masak lemak kobis ngan sambal belacan jek .. ikan tak amik pun .. dia kata makan lauk ni jek pun dah sedap .. haha .. beli jiwa aku la tu ...

Masak lemak kobis
Bahan-bahan :
Kobis - dipotong halus
Santan
Ikan bilis - ditumbuk
Bawang merah - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Garam dan ajinomoto secukup rasa

Cara membuat :
Tumiskan bahan tumbuk tanpa menggunakan minyak
Bila bahan tumbuk nampak sedikit garing, masukkan kobis dan santan
Gaul sebati
Masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa
Gaul-gaulkan ia
Bila kuah mulai mereneh, tutupkan api dan hidangkan

Masak lemak kobis, sambal belacan dan ikan kerisi goreng .. jemput makan .. hehe ..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...