Friday, March 06, 2020

Resepi : Sambal Telur Pecah Dengan Lempeng


Tonton Video Masak Sambal Telur Pecah Dengan Lempeng

#MenuViral
#SimpleTapiSedap
#SyokMakanDenganLempeng
#LempengMenuLegend


Sambal Telur Pecah Dengan Lempeng

Bahan-bahan (untuk sambal telur pecah)
- 3 biji telur ayam
- 5 sudu besar lada blend
- 1 biji bawang besar - hiris
- 3 biji bawang putih - ketuk
- 1/2 inci halia -ketuk dan hiris
- garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- 100 ml air

Cara buat (untuk sambal telur pecah)
- Panaskan minyak
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga kekuningan
- Masukkan lada blend
- Kacau dan biarkan lada garing dan pecah minyak
- Masukkan telur
- Sebijik demi sebijik
- Biarkan mengeras sedikit
- Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- Gaul rata
- Balikan telur
- Gaul rata
- Masukkan air dan gaul rata
- Bila kuah mula pekat, tutup api
- Angkat dan hidangkan
- Siap

Bahan-bahan (untuk lempeng)
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 liter air
- 1 sudu kecil garam

Cara buat (untuk lempeng)
- Masukkan tepung dalam bekas besar
- Masukkan garam
- Gaul rata
- Masukkan air dalam tepung
- Gaul rata hingga bancuhan tepung menjadi cair
- Panaskan kuali leper
- Sapukan sedikit minyak pada kuali leper tadi
- Sendukan 3 senduk bancuhan tepung ke dalam kuali
- Ratakan hingga nipis bancuhan tepung tadi
- Sapukan sedikit minyak di atas nya
- Balikkan lempeng tadi
- Bila kedua-dua bahagian lempeng telah masak, angkat
- Ulang lagi proses tadi sampai bancuhan tepung habis
- Siap

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...