Sunday, March 22, 2020

Resepi : Kari Telur Kentang


Tonton Video Masak Kari Telur Kentang

#LaukBudgetTimeKenaKuarantin
#SimpleRingkasSedap
#MakanNganLempengPunSodap
#MakanNganPulutPunSodap
#MakanNganRotiPunSodap


Kari Telur Kentang

Bahan-bahan:
- 4 biji telur rebus
- 2 biji kentang - potong dadu
- 1 biji bawang besar - hiris
- 3 ulas bawang putih - ketuk
- 1/2 inci halia - ketuk dan hiris
- rempah penumis - kayu manis, bunga lawang, cengkih
- 1/2 tin susu cair
- 3 biji cili padi hijau - belah tak putus
- 3 sudu besar lada blend
- 3 sudu besar serbuk kari
- 500 ml air
- garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara buat :
- Panaskan minyak
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia
- Bila dah garing, masukkan lada blend
- Gaul
- Biar hingga lada pecah minyak
- Masukkan air pada serbuk kari dan curah dalam kuali
- Gaul
- Biarkan seketika hingga pecah minyak
- Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya
- Gaul
- Masukkan kentang
- Gaul 
- Masukkan air
- Gaul
- Biarkan seketika hingga kentang empuk
- Bila kentang dah empuk, masukkan telur
- Gaul rata
- Masukkan susu cair
- Gaul
- Biarkan mereneh sekejap
- Masukkan lada hijau
- Gaul sebentar
- Angkat dan hidangkan
- Siap

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...