Sambal Tumis Betik Muda
Bahan-bahan :
Betik muda - di potong dadu
Lada kering - di rebus dan diblend
Bawang merah - diblend
Bawang putih - diblend
Ikan bilis - diblend
Garam, gula pasir dan ajinomoto -secukup rasa
Cara membuat :
Tumis bahan blend hingga garing
Masukkan betik muda dan gaul
Masukkan air untuk melembutkan betik tadi
Biarkan seketika sehingga betik lembut
Bila betik dah lembut dan kuah sudah mengering sedikit, masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
Gaul rata dan rasakan kuahnya
Tutup api dan hidangkan
Sedap dimakan bersama nasi panas
Kak Uji bagi sambal tumis betik muda dengan kari ayam ni sekali ... wahhh .. sedap-sedap lauk ari ni ... jadi mak buyung dah buleh rilex ... tak yah memasak lagi .. hehe .. tima kasih ya kak Uji ... tima kasih daun keladi ... masak lagi bagi lagi ... huhu
2 comments:
menarik menu nih..
salam adda syuhada ...
buleh la cuba try wat lepas ni ... sedap ... makan ngan nasi putih panas2 .. watkan ikan bilis sambal hiris ... lagi best ... hehe ...
Post a Comment