Rendang Ayam (Versi Tumis)
Bahan-Bahan :
- Ayam 1 ekor (potong 20)
- Serbuk kunyit (untuk mengaul ayam)
- Garam (untuk mengaul ayam)
- Minyak masak ( untuk mengoreng ayam)
Bahan Blend Halus :
- 3 batang serai (hiris halus)
- 1/2 sudu ketumbar, jintan
- 4 biji bawang besar
- 6 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 20 biji lada cili padi
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- 3 sudu serbuk rendang
- 1 peket (kecik) kerisik
- Pati santan (1 biji kelapa)
- Daun kunyit - hiris halus
- Daun limau purut- hiris halus
- 3 keping asam keping (rendam dahulu)
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Ajinomoto secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Ayam di gaul dengan garam dan serbuk kunyit
- Goreng ayam hingga garing
- Ketepikan ayam goreng tadi
- Dalam kuali, panaskan minyak masak
- Anggaran minyak masak hendaklah sama banyak dengan bahan blend tadi
- Setelah minyak betul-betul panas, barulah masukkan bahan yang diblend tadi
- Tumis bahan blend hingga hampir garing
- Masukkan serbuk rendang
- Masukkan juga kerisik
- Gaul rata
- Bila tumisan mulai pekat, masukkan pati santan
- Gaul dan sentiasa di jaga tumisan sehingga pecah minyak
- Gaul lagi dan masukkan asam keping
- Masukkan lebihan pati santan dan gaul rata
- Masukkan ayam dan gaul lagi
- Biarkan ayam mereneh bersama tumisan rendang
- Masukkan daun kunyit dan daun limau purut
- Gaul-gaulkan sekali-sekala
- Bila kuah mulai memekat, angkat dan hidangkan
- Siap rendang ayam yang sedap
- Boleh di makan bersama ketupat atau nasi panas atau pulut kukus
Ketupat segera yang telah di rebus ... panas lagi ... tak leh dipotong ... kena biar sejuk baru leh potong-potong ... hehe
Ini lah dia ... rendang ayam bersama ketupat segera ... sedap sangat ... mudah nak disediakan ... 1/2 jam dah siap masak ... besttttt ... hehe
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2FF0M5GwNDHdw%3Ffbclid%3DIwAR15neNLa6yWb60vO6oTplUn9bBVz3tqBrGnCnjJaCeGJmnFN23KGtcY8NY&h=AT0yb1WJCW09r9piSSeVYS3OBWl5xjt_RT8z2Kb3zS-rjF_9JNv5grx0jGAP8Xc-G6tE80b8zbuDLKu9Cvso6WR-3lG9Ig6ZrjTYaBEpTi94gaZBEhUq_VWHikGn1YGMwAZyi38pkdqlpspXOEJlaYH7ZMoZ__XWjc1SNkisW8Gt2zzpuDiTC0U_Fl_A-1GOdmwc1H0VaJD30FWSelImds5c58tNEvFUyw2FFCOunRphtpFjsO4PlBDntQM0zpPDzpijdn-kFerr8lBcxnSSfn8tmd6uLov_NHRz2D-D7iCMZAumsBcqXOqRt0gXYvCtCbDWRgq6Bub9xxI3LZ6LyvLuo2XjIMha6niktsEzGek47z_nuIzbzBbcE93aRv4euJZXIkAhCeVxCcEjIwGO175T9CGgSK5O8ZDM9zbyHL5dDgjWMOZ3OujmAn9H3aMCTXolxw8mrmVp8E0YUJy-n_6oPjJCGEDeeWKInQ_V0HkFJsTNvUQ2gvN-JUjiBpgBaAgTwEQEw2FZosjAdHmlaup8lB9HaMUUKHXy1o3d3iJ-11fV93c6sox6rg3QCRSNHmwcSjQa3m1tSCBB66tw2k8pSzkiy9L-KGNGmt789G9qks8VQZhQutWozGm_cqO864s
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2FF0M5GwNDHdw%3Ffbclid%3DIwAR15neNLa6yWb60vO6oTplUn9bBVz3tqBrGnCnjJaCeGJmnFN23KGtcY8NY&h=AT0yb1WJCW09r9piSSeVYS3OBWl5xjt_RT8z2Kb3zS-rjF_9JNv5grx0jGAP8Xc-G6tE80b8zbuDLKu9Cvso6WR-3lG9Ig6ZrjTYaBEpTi94gaZBEhUq_VWHikGn1YGMwAZyi38pkdqlpspXOEJlaYH7ZMoZ__XWjc1SNkisW8Gt2zzpuDiTC0U_Fl_A-1GOdmwc1H0VaJD30FWSelImds5c58tNEvFUyw2FFCOunRphtpFjsO4PlBDntQM0zpPDzpijdn-kFerr8lBcxnSSfn8tmd6uLov_NHRz2D-D7iCMZAumsBcqXOqRt0gXYvCtCbDWRgq6Bub9xxI3LZ6LyvLuo2XjIMha6niktsEzGek47z_nuIzbzBbcE93aRv4euJZXIkAhCeVxCcEjIwGO175T9CGgSK5O8ZDM9zbyHL5dDgjWMOZ3OujmAn9H3aMCTXolxw8mrmVp8E0YUJy-n_6oPjJCGEDeeWKInQ_V0HkFJsTNvUQ2gvN-JUjiBpgBaAgTwEQEw2FZosjAdHmlaup8lB9HaMUUKHXy1o3d3iJ-11fV93c6sox6rg3QCRSNHmwcSjQa3m1tSCBB66tw2k8pSzkiy9L-KGNGmt789G9qks8VQZhQutWozGm_cqO864s
2 comments:
20 biji lada merah besar ke?. Cili padi pun 20 biji ke?. Tak guna cili kering ke?
salam sue aina ...
tak guna lada kering .. guna cili padi ... baru terangkat kepedasan nya .. tapi kalau tak tahan pedas buleh adjust la jumlah lada tu kannn
Post a Comment