Monday, June 15, 2020

Resepi : Udang Kam Heong



Tonton Video Masak Udang Kam Heong

#UdangKamHeong
#RasaSepertiMasakKariKering
#LebihEnakLebihSedap
#MakanDenganNasiPanasAtauLempeng
#PKPP
#JagaJarak
#JagaDiri
#SemogaCovid19CepatBerlalu
#Aamiin

Udang Kam Heong

Bahan-bahan :
- 10 ekor  udang
- 1 sudu besar lada hitam - tumbuk kasar
- serbuk kunyit, garam dan gula secukupnya
- 1/2 biji bawang holand - hiris memanjang
- 1/2 biji bawang besar - dadu halus
- 3 ulas bawang putih - dadu halus
- 5 biji cili padi - belah hujung tak putus
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap cair
- 3 tangkai daun kari
- air secukupnya
- sedikit minyak untuk menggoreng udang

Cara buat :
- Lumur udang dengan serbuk kunyit, lada hitam dan garam secukupnya
- Gaul sehingga rata semua bahan
- Ketepikan
- Dalam mangkuk, satukan serbuk kari bersama sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap cair
- Gaul hingga sebati
- Ketepikan
- Panaskan minyak
- Goreng udang separa garing
- Angkat dan ketepikan
- Tumiskan bawang putih, bawang besar, bawang holand, daun kari dan cili padi hingga naik bau dan kelayuan
- Masukkan bancuhan serbuk kari
- Masukkan air
- Gaul rata semua bahan
- Biarkan mereneh seketika
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya
- Masukkan udang
- Gaul rata-rata
- Bila kuah dah mengering sedikit, angkat dan hidangkan
- Siap

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...