Sambal Hati Ayam
Bahan-Bahan :
- Beberapa ketul hati ayam
- Lada kering - direbus dan diblend
- Bawang merah - ditumbuk
- Bawang putih - ditumbuk
- Halia - ditumbuk
- Sos tiram
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Serbuk perasa / kiub pati ayam secukup rasa
- Air perahan asam jawa
- Serbuk kunyit untuk mengoreng hati ayam
- Minyak masak secukupnya untuk mengoreng dan menumis sambal
- Hati ayam dibersihkan dan dilumur serbuk kunyit dan garam
- Goreng separa masak
- Angkat dan ketepikan
- Tumiskan bahan tumbuk hingga kekuningan
- Masukkan lada yang telah diblend ke dalam bahan tumbuk tadi
- Masak hingga lada garing
- Masukkan sos tiram
- Kacau hingga sebati
- Masukkan hati ayam yang telah digoreng tadi
- Gaul sebati hati ayam dengan sambalnya
- Masukkan air perahan asam jawa
- Masukkan gula, garam dan serbuk perasa atau kiub pati ayam secukup rasa
- Gaul hingga sebati semua bahan
- Biarkan sehingga kuah agak pekat
- Angkat dan hidangkan ...
- Sesuai di makan bersama nasi putih atau nasi lemak ... nyum .. nyum ..
2 comments:
salam ramadhan, sedapnya tgk sambal hati ayam ni:)
salam ramadhan Nieza ...
Leh la try untuk lauk berbuka atau bersahur ... mudah jek cara penyediaannya .. yg penting malas ngan rajin jek ... hehe ...
Thanks sudi singgah blog akak yerr
Post a Comment