#Day14Ramadhan2020
#JemputJemputUdangKucai
#NasiPutihLaukIkanTongkolSambalTumis
#GorengAyamBiasajek
#UrapPucukUbiTaughe
#IkankeliPecalTanpaSantan
#BuburKacangHijauSejukKanPetiAis
#SaguGulaMelakaOverCook
#MasakKatRumah
#TerimaKasihBerkongsiRezeki
#PerintahKawalanPergerakkanBersyarat
#PMSuhDukRumahJe
#KitaJagaKita
Lama dah niat nak makan jemput-jemput udang .. susah sangat nak dapat udang kecik-kecik .. udang besar-besar mahal .. lagi pun tak best wat jemput-jemput .. haaa selera tekak orang puasa katanya ... cara buat simple jek ... tepung gandum1/2 kg satukan dengan serbuk penaik setengah sudu makan ... gaul sebati .. masukkan udang dan daun kucai ... jangan lupa buh bawang merah hiris ... gaul rata .. masukkan air .. pastikan bancuhan tidak terlalu keras atau tidak terlalu cair .. sedang-sedang jek .. eh lupa .. masukkan garam dalam bancuhan tepung ... bila dah sebati semua bahan .. panaskan minyak .. goreng sampai garing .. siap
Menu utama .. nasi putih la .. lauk ikan tongkol sambal tumis ngan ayam goreng je .. lauk biasa untuk orang biasa-biasa ... hehe ... masak ikan tongkol sambla tumis ni senang jek ... cara dia .. goreng dulu ikan tongkol pastu tumis kan bawang besar hiris ngan bawang putih sampai garing .. pastu masukkan lada blend .. tumis sampai pecah minyak ... masukkan sos ikan, garam, gula dan serbuk perasa .. pastu masukkan ikan tongkol yang dah digoreng tadi ... letak air sikit untuk kuah ... bila dah kering angkat .. siap ..
Ikan keli pecal ni kakak aku yang bagi ... seekor jek aku cakap sebab aku sorang jek makan ikan keli .. orang lain tak pandai makan ikan keli .. huhu ... kakak aku cakap dia masak tanpa santan sebab tak de santan kat umah .. haha .. bedal la labu .. janji boleh jadi lauk .. terima kasih berkongsi rezeki dengan kami ...
Urap pucuk ubi ni kawan di kejiranan aku yang bagi ... dia tau aku suka urap yang dia buat .. tu yang dia bagi sepinggan .. terima kasih azie ...sudi berkongsi rezeki dengan ku ... sayang ko ketat-ketat .. hehe
Pencuci mulut ... sagu gula melaka .. sagunya buat semalam .. air gula masih ada dalam peti ais .. soo kita masak sagu jek la ... tapi malangnya sagunya terover cook ... hilang sudah bijik-bijik sagu ... tinggal kanji dia jek .. jadi lembek hahaha .. ni nak kena pos kat facebook masak apa tak jadi ke cam mana .. hahahaha .. ala lembek pn still sedap jugak .. lagi best .. masuk mulut telan .. tak yah kunyah .. hahahaha ... habis jugak 2 mangkuk haha ... sabo jek la .. lain kali kita buat lagi ea .. pastikan masa masak sagu tak de buat kerja lain .. hahaha
Bubur kacang hijau .. tak de letak apa-apa .. just kacang hijau semata ... saja teringin nak makan sejuk-sejuk ... buat semalam pastu masuk mangkuk kecik-kecik .. simpan peti ais ... sedappp masukk tekak sejuk-sejuk ... nyaman ...
0 comments:
Post a Comment