Tuesday, August 23, 2011

Kari Ayam .. Lauk Sahur Pagi Tadi

Lebihan lauk berbuka la ni .. pagi tadi hangatkan jek ... makan ngan nasi panas .. sedap jugak .. sampai bertambah makan sahur .. hehe ... tapi terlupa pulak nak gorengkan ikan kering .. kalau ada ikan kering tadi .. mahu 3 pinggan bertambah nasi .. haha .. gile kari ..

Kari Ayam
Bahan-bahan :
Ayam - dibersihkan dan dipotong sedang
Kentang - belah 4
Bawang merah - diblend
Bawang Putih -diblend
Lada kering - direbus dan diblend
Halia - diblend
Serbuk kari - dibancuh dengan sedikit air
Rempah penumis (kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, lada putih, bunga lawang)
Santan / susu cair
Garam, gula dan ajinomoto secukup rasa

Cara membuat :
Tumiskan bahan yang diblend hingga naik bau
Masukkan rempah penumis dan gaul
Masukkan bancuhan serbuk kari, ayam dan kentang
Masukkan air masak sedikit
Gaul sebati semua bahan
Biarkan seketika sehingga kentang empuk
Masukkan santan
Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
Gaulkan ia
Biarkan sehingga kuah kari mendidih
Tutup api dan hidangkan
Sesuai jugak dimakan bersama ketupat atau lempeng atau roti putih


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...