Kari Ikan Kembung
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung - potong 2 bahagian
3 sudu besar kari ikan - bancuh jadikan pes
2 sudu besar lada blend
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih -ketuk
1/2 inci halia - ketuk
1/2 kotak santan
3 sekawan rempah penumis - 1 peket 0.50sen
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara membuatnya:
- Tumis bawang besar, halia, bawang putih dan rempah penumis hingga garing
- Masukkan lada blend dan biarkan hingga lada garing
- Masukkan pes kari tadi dan gaul rata
- Biarkan hingga pecah minyak
- Masukkan ikan dan sedikit air
- Biarkan sehingga ikan empuk
- Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa
- Jika ikan nampak pucat boleh la letak sedikit serbuk kunyit
- Angkat dan hidangkan
0 comments:
Post a Comment