Thursday, July 28, 2011

Pucuk Paku Masak Lemak, Sambal Tumis Kerang Dan Ikan Goreng ... Lauk Hari Ni ...

Tadi pagi gi gerai barang basah, ternampak pulak pucuk paku ... terus terbayang masak lemak pucuk paku ... apa lagi sambar le seikat ... pucuk paku hijau ... nampak segar lagi daunnya ... lama tak makan pucuk paku masak lemak ... pucuk ubi selalu la ... sebab mak banyak tanam pokok ubi belakang umah ... tu yang selalu makan pucuk ubi ...

Pastu, gi gerai ikan .. sebelah jek ngan gerai sayur tu ... beli ikan selar panjang kata tokei ikan tu ... aku ni nama-nama ikan tak berapa nak tau .. yang taunya beli dan masak ... haha ...

Cara-cara nak masak lemak pucuk paku ni senang jek .. memula, masukkan bahan tumbuk iaitu bawang merah, ikan bilis dan bawang putih kedalam periuk ... pastu, masukkan pucuk paku yang telah dipotong dan dibersihkan .. pastu masukkan santan dan sedikit serbuk kunyit ... masukkan jugak garam, ajinomoto dan kacau seketika ... biarkan pucuk paku menggelegak ... setelah menggelegak, tutup api dan dah pun siap  ... mudahkan ..

Kerang lebihan semalam ada lagi .. jadi, aku kopek dan isinya aku wat sambal tumis ... caranya ... tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia ... pastu tumiskan dalam kuali ... setelah bahan tumisan itu garing, masukkan lada kering yang telah diblend ... tunggu hingga lada itu garing .. setelah itu, masukkan sedikit sos tiram, gula, garam dan ajinomoto .. kacau-kacaukan ... masukkan isi kerang ... kacau-kacaukan lagi ... masukkan air asam jawa ... kacau-kacaukan lagi .. setelah kuah mula memekat, bolehlah ditutup apinya ...

Inilah lauk untuk makan tengahari aku sekeluarga hari ni ... pucuk paku masak lemak, sambal tumis kerang, ikan masin kembung dan ikan goreng ... nyum ... nyum .. sedapnya ... jemput makan ..

1 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...