Roti Jala
Bahan-bahan:
4 cawan tepung gandum
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar garam
1 biji telur
4 cawan santan cair
1 sudu teh serbuk kunyit
Cara membuatnya:
- Blendkan semua bahan sehingga sebati
- Jika adunan nampak seperti pekat dan kuarnya putus-putus pada acuan boleh tambah air sedikit
- Gunakan kuali non-stik untuk memudahkan kerja menjala
Kari Ayam
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong sedang dan rebus hingga empuk
1/2 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - ketuk
1/2 inci halia - ketuk
1 peket rempah penumis - yg rm 0.50sen
3 sudu besar serbuk kari - campurkan air utk jadikan pes
2 sudu besar lada blend
1 kotak santan
Garam dan serbuk perasa
Cara membuatnya:
- Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan rempah penumis hingga garing kekuningan
- Masukkan lada blend hingga lada garing
- Masukkan pes kari dan biarkan mereneh hingga pecah minyak
- Masukkan air rebusan ayam bersama ayamnya sekali
- Biarkan sebentar sehingga bahan meresap pada ayam
- Bila kuah mula memekat, masukkan santan
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
- Gaul sebati
- Biarkan seketika
- Angkat dan hidangkan
Sedapnyer..
ReplyDelete