Ikan cencaru goreng
Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru
3 ulas bawang putih - tumbuk lumat
Garam dan serbuk kunyit secukupnya
Cara membuatnya:
- Siang ikan cencaru dan basuh bersih
- Lumurkan dengan bawang putih, serbuk kunyit dan garam halus
- Goreng hingga garing
- Angkat dan hidangkan
Air Asam
Bahan-bahan:
1/2 biji bawang besar - hiris nipis
3 biji lada cili api - potong serong
Sedikit belacan - dibakar
Air asam secukupnya
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara membuatnya:
- Satukan semua bahan iaitu bawang besar, belacan dan cili api
- Masukkan air asam (terpulang banyak mana nak kuahnya, cair atau pekat)
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
- Gaul sebati
- Hidangkan
No comments:
Post a Comment