Pages

Wednesday, June 12, 2013

Resepi Korean Fried Squash

First time try buat ... selalu tengok dalam cite korea ... salah satunya cite 49 day's ... masa babak Ji Hyun borak ngan mak Han Kang ... haaa .. gituuu ... nampak cam best jek ... goreng ... makan panas-panas ... masa tengok tu tak tau apa yang di gunakan .. nampak cam timun ... tapi bukan lah timun ... apa lagi ... google la kann ... baru tau ... guna squash rupanya ... google imej ... cam tu rupanya parasnya ... memang susah la nak dapat kat sini kannn ... tapi ari tu gi Giant Tampoi ... terjumpa squash ... tapi tak sahih ... agak-agak betul la ... rembat jek ... haha ... pastu google cari nak membuatnya ... jumpa ... banyak versinya ... aku try yang paling simple ... sooo ... inilah hasilnya ... rasa dia ada macam keledek goreng sikit.. jomm tengok resepi ...


Korean Fried Squash
Bahan-bahan :
1 biji Squash - potong sederhana nipis
Tepung gandum - secukupnya
Telur - secukupnya
Minyak - untuk menggoreng
Kertas tisu - untuk menggeringkan squash

Cara membuatnya :
Squash yang telah dipotong di rendam dengan garam secukupnya
Biarkan selama 10 minit
Sediakan tepung gandum di dalam mangkuk
Telur di pecahkan dan di kocak dalam mangkuk
Panaskan minyak dalam kuali 
Minyak masak mestilah separuh terendam Squash tadi
Keringkan squash dengan kertas tisu
Celup dalam tepung gandum. Pastikan semua bahagian squash terkena dengan tepung gandum
Kemudian, celup pula dengan telur. Pastikan kedua-dua belah squash yang dicelup dengan tepung gandum tadi dicelup sepenuhnya dengan telur
Goreng dalam kuali yang telah dipanaskan tadi
Goreng hingga garing dikedua-dua belah permukaan 
Ulang langkah sehingga kesemua squash tadi habis
Enak di makan panas-panas 

 Inilah dia squash yang aku cakap tu ... beli kat Giant Tampoi ... walaupun tak berapa nak sahih ... rasanya memang inilah dia buahnya ... hehe ... kalau salah maafkan saya yerr ... anggap ler ini versi malaysia punya ... hehe
  

No comments:

Post a Comment