Sebenarnya aku tak biasa masak lain kalau ikan cencaru ni selain bakar ... hehe ... pastu cicah air asam pedas-pedas ... huhu ... terangkat kening ... tapi hari ni nak masak lain la pulak... masak kicap ... sedap gak ... aku suka wat kuahnya banyak minyak ... cam beleming gitu ... en.suami sebenarnya tidak berapa gemar sangat masakan kicap ni ... tapi dia tak cerewet sangat ... dia makan jek ... cuma jangan kerap sangat ler buat ... mengamuk karang ... hehe...
Ikan Cencaru Masak Kicap
Bahan-bahan :
Ikan cencaru - dibersihkan
Serbuk kunyit - utk menggoreng ikan
Garam - utk menggoreng ikan
Kicap manis
Ajinomoto
Lada cili api
Bawang besar - dihiris bulat
Bahan blend :
Bawang merah
Lada kering
Bawang putih
Cara membuatnya:
Panaskan minyak di dalam kuali
Gorengkan ikan sehingga garing sedikit
Ketepikan ikan
Panaskan sedikit minyak untuk menumis
Masukkan bahan diblend ke dalam kuali
Tumiskan sehingga naik bau
Masukkan kicap
Masukkan ikan goreng tadi
Masukkan air sedikit
Masukkan bawang beso dan lada cili api
Masak hingga kuahnya mereneh
Masukkan ajinomoto dan sedikit garam.
Rasakan dan siap untuk dihidang
I too make this but the gravy is served separate, cencaru is pretty reasonably priced at my place.
ReplyDeleteoh i see. Nice to know the other way to serve this masakan. Thank you for you comment
ReplyDelete