#HomemadeKimchi
#ResepiKoreaOrangMelayuYangBuat
#BahanFreshDanHalal
#PengemarJerukMemangSukaNi
#SukaMakanJadiSelaluBuat
#BuatSendiriLebihTerjaminKebersihannya
#MasakKatRumahJek
#MasihPKPP
#JagaJarak
#PakaiMask
#CovidCepatLahPergi
Bahan-bahan:
- 1 pokok kobis panjang - potong sedang
- 1 cawan kucai -potong sedang
- 1 cawan daun bawang - potong sedang
- 1 cawan lobak merah - hiris lidi
- 1 cawan lobak putih - hiris lidi
- 1 biji buah pear hijau - dadu kecik
- 1/2 biji bawang holand - dadu kecik
- 7 ulas bawang putih - dadu kecik
- 1 inci halia - dadu kecik
- 5 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar chili flake thailand
- 1 cawan serbuk cili babas
- 1 cawan tepung pulut
- 5 sudu besar gula pasir
- 2 cawan air
- garam kasar secukupnya
Cara buat kobis:
- Kobis dibasuh dan diratakan dengan garam kasar (buat selapis selapis)
- Biarkan kobis selama 2 jam atau sampai kobis tak patah bila ditekan
- Lepas tu, basuh kobis 3 kali
- Toskan kobis
- Biarkan seketika
Cara buat gam kimchi:
- Masukkan tepung pulut, gula dan air kedalam periuk
- Kacau hingga sebati (pastikan tak berketul tepungnya)
- Bukak api perlahan, kacau hingga tepung pekat
- Tutup api
- Biarkan gam sejuk
Cara buat pes kimchi:
- Blendkan bawang holand, buah pear, halia, bawang putih, sos ikan, chili flake dan serbuk cili
- Blend hingga semua bahan sebati dan serata
- Keluarkan dari blend
- Letakkan dalam mangkuk besar
Cara buat kimchi :
- Satukan pes kimchi dengan gam kimchi
- Gaul sebati
- Masukkan lobak merah, lobak putih, kucai dan daun bawang
- Kacau sebati lagi
- Pastikan semua bahan serata
- Last sekali, masukkan kobis tadi (pastikan kobis tertos dengan sempurna)
- Gaul sebati sekali kali
- Bila dah sebati semua bahan, masukkan dalam bekas kedap udara
- Paling bagus bekas kaca atau seramik
- Peram selama 2 hari untuk mendapatkan rasa yang sepatutnya
- Siap
makanan yang boleh dimakan bersama kimchi ... semua sedap-sedap .. rasa masam masin pedas ... buat makanan tak muak dan sebagai perasa makanan jugak .. sedap sedap ..
No comments:
Post a Comment