Pages

Saturday, May 30, 2020

Resepi : Karipap Inti Kentang, Sardin Dan Telur



Tonton Video Masak Karipap Inti Kentang, Telur Dan Sardin 

#KaripapKentang
#KaripapSardin
#KaripapTelur
#KaripapTerlarisBazarRamadhan
#KuihYangSentiasaDiCari
#StayAtHome
#StaySafe

Karipap Inti Kentang, Sardin Dan Telur

Bahan-bahan: (untuk kulit karipap)
- 500 grm tepung gandum
- 1 sudu besar margerin
- 1/2 mangkuk kecik minyak masak
- 1 sudu besar air kapur
- 200 ml air sejuk dari peti ais
- 1/2 sudu kecik garam

Cara buat : (untuk kulit karipap)
- Masukkan garam dalam tepung gandum
- Gaul rata
- Panaskan margerin
- Curah dalam tepung gandum
- Gaul rata
- Panaskan minyak masak
- Curah pada tepung
- Gaul dan ramas guna tangan sampai jadi serbuk roti
- Masukkan air kapur dan masukkan air sedikit dahulu
- Uli bancuhan tepung gandum
- Tambahkan air jika adunan tepung belum menjadi doh yang tidak melekat di tangan
- Bila doh sudah menjadi, rehatkan sebentar

Bahan-bahan : (untuk inti karipap kentang)
- 3 biji kentang (potong dadu)
- 2 sudu besar lada blend
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 biji bawang besar - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 1 sudu besar udang kering - rendam
- 1/2 kiub pati ayam
- garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- air secukupnya

Cara buat :(untuk inti karipap kentang)
- Blend bawang besar, bawang putih dan udang kering hingga lumat
- Panaskan minyak
- Tumis bahan blend hingga garing
- Masukkan lada blend
- Tumis hingga pecah minyak
- Masukkan bancuhan serbuk kari
- Biarkan hingga pecah minyak
- Masukkan kentang
- Gaul sebati
- Masukkan air
- Masukkan kiub pati ayam, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
- Gaul sebati semua bahan
- Tunggu hingga kentang empuk dan kuah menggering
- Bila kuah dah menggering, bolehlah angkat dan letakkan dalam bekas

Bahan-bahan : (untuk inti karipap sardin)
- 1 tin sedang sardin
- 3 biji cili merah - potong kecil
- 1 biji lada merah besar - potong kecil
- 1 biji bawang besar - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- sedikit bancuhan air asam jawa
- garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara buat : (untuk inti karipap sardin)
- Tumis bawang besar, bawang putih, lada merah dan cili merah hingga garing
- Masukkan sardin
- Gaul rata
- Masukkan air asam jawa
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya
- Hancur-hancurkan sardin dan tunggu hingga kuah sardin menggering
- Bila dah kering dan pekat, angkat dan letakkan dalamm bekas

Bahan-bahan : (untuk inti karipap telur)
- 3 biji telur
- 1/2 ketul kiub pati ayam
- 1/2 biji bawang besar - dadu
- 2 biji cili merah - dadu kecil

Cara buat : (untuk inti karipap telur)
- Tumis bawang besar dan cili merah sampai layu
- Masukkan telur
- Hancurkan telur
- Masukkan kiub pati ayam
- Gaul sebati semua bahan
- Bila bahan dah kering, angkat dan letak dalam bekas

Cara buat : (karipap inti kentang, karipap inti sardin, karipap inti telur)
- Bahagikan doh kepada bulatan kecik-kecik
- Tabur tepung pada permukaan papan penggelek
- Gelek doh karipap hingga nipis
- Letak doh atas acuan karipap
- Letak inti - jangan banyak nanti inti terkeluar
- Terap sampai habis semua inti

- Panaskan minyak
- Goreng karipap yang telah siap di terap
- Sentiasa balik-balikkan untuk mendapat kulit karipap yang cantik dan tidak menggelembung
- Angkat bila kulit karipap menjadi kuning kecoklatan dan garing
- Ulang hingga habis karipap
- Siap




No comments:

Post a Comment