Sambal Tumis Udang
Bahan-bahan:
1/2 kilo udang - kopek kulit dan bersihkan
1/2 biji bawang besar - tumbuk kasar
2 ulas bawang putih - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
1 senduk lada blend
1 sudu kecik sos ikan
1 sudu kecik sos tiram
Garam, gula dan serbuk perasa
Cara membuatnya:
- Tumis bahan tumbuk hingga garing
- Masukkan lada blend dan biarkan hingga lada garing
- Masukkan sos tiram, sos ikan, garam, gula dan serbuk perasa
- Gaul sebati
- Masukkan udang dan biarkan mereneh sebentar
- Biarkan air udang mengering sedikit
- Bila dan pekat, tutup api
- Angkat dan hidangkan
Ikan Kembung Goreng
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung - bersihkan
2 sudu besar serbuk kunyit
11/2 sudu besar garam halus
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat:
- Lumur garam dan serbuk kunyit keseluruhan ikan
- Goreng di dalam kuali dengan minyak yang panas
- Goreng hingga ikan bertukar kala kekuningan dan garing
No comments:
Post a Comment