Pages

Wednesday, December 07, 2016

Sambal Tumis Udang

My favorite ulala .. hahaha .. tapi malangnya en.suami tidak mengemarinya .. kalau nak masak sambal tumis udang harus ada lauk lain untuk dia ... hehe .. nasib baik anak-anak sama selera ngan mak dia ... semua suka makan udang .. aisy terutamanya ... hantu udang tuuu .. sekilo dia habiskan sorang .. tapi kali ni aku masak sambal tumis udang kecik-kecik ... hajat hati nak beli yang sedang-sedang jek besarnya .. bukan la besar sangat .. tapi udang begitu tidak ada pula di pasar .. hmmm .. bedal aje la udang kecik pun .. hahaha

Sambal Tumis Udang

Bahan-bahan:
1/2 kilo udang - kopek kulit dan bersihkan
1/2 biji bawang besar - tumbuk kasar
2 ulas bawang putih - tumbuk 
1/2 inci halia - tumbuk
1 senduk lada blend
1 sudu kecik sos ikan
1 sudu kecik sos tiram
Garam, gula dan serbuk perasa

Cara membuatnya:
  • Tumis bahan tumbuk hingga garing
  • Masukkan lada blend dan biarkan hingga lada garing
  • Masukkan sos tiram, sos ikan, garam, gula dan serbuk perasa
  • Gaul sebati
  • Masukkan udang dan biarkan mereneh sebentar
  • Biarkan air udang mengering sedikit 
  • Bila dan pekat, tutup api
  • Angkat dan hidangkan

 Ikan Kembung Goreng
Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung - bersihkan
2 sudu besar serbuk kunyit
11/2 sudu besar garam halus
Minyak untuk menggoreng

Cara membuat:
  • Lumur garam dan serbuk kunyit keseluruhan ikan 
  • Goreng di dalam kuali dengan minyak yang panas 
  • Goreng hingga ikan bertukar kala kekuningan dan garing
 

No comments:

Post a Comment