Pages

Monday, December 12, 2016

Ketam Masak Lemak Cili Padi

Nyum nyum ketamm .. hari yang bertuah sebab dapat ketam yang tebal isi nya ... puas makan ... 1 ekor dah cukup makan sepinggan nasi ... haha .. en.suami kata sedap .. manis rasa isi ketam ... terbaikkk .. haha

Ketam Masak Lemak Cili Padi

Bahan-bahan:
1 kg ketam - bersihkan dan potong 2
1 biji bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - ketuk
1/2 inci halia - ketuk
2 batang serai - ketuk
1 sudu kecik serbuk kunyit
3 biji lada cili padi - nak lebih pedas tambah la lagi ye
1 kotak santan
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara membuatnya:
  • Didihkan suku air dalam periuk
  • Masukkan ketam bersama bawang, halia, serai, serbuk kunyit dan lada cili
  • Biarkan mereneh sehingga ketam empuk
  • Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa
  • Biarkan mereneh seketika tapi jangan sampai santan pecah pulak
  • Angkat dan dihidangkan

No comments:

Post a Comment