Pages

Thursday, December 15, 2016

Kepah Lada Hitam

Sekarang dah suka makan kepah ... first time makan takut-takut ... dah makan jatuh cinta terus ... isinya lebih terasa dari lala ... besar-besar isinya .. kulit keras ... masak lada hitam ni lebih rasa isinya .. kalau tumis lada kureng sikit rasa original kepah ... gituuu hahaha

Kepah Lada Hitam

Bahan-bahan:
1 kg kepah
1 peket lada hitam (50sen) - tumbuk kasar
1 biji bawang besar - tumbuk kasar
3 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1/2 inci halia - tumbuk kasar
Garam dan serbuk perasa

Cara membuatnya:
  • Tumis bahan tumbuk hingga garing
  • Masukkan kepah dan gaul rata
  • Biarkan mereneh 
  • Tak perlu tambah air sebab kepah akan keluarkan airnya sendiri
  • Perasakan dengan garam dan serbuk perasa 
  • Kacau sebati
  • Angkat dan hidangkan 

 

2 comments: