Pages

Friday, December 02, 2016

Kari Ikan Kembung

Kari memang kesukaan keluarga aku ... tak kira la kari daging ka kari ayam ka kari telur ka semua boleh .. ok .. kali ni turn kari ikan pulak .. cari ikan kembung yang besar-besar sikit .. baru rasa isi ikannya ... ok layan .. hehehe

Kari Ikan Kembung

Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung - potong 2 bahagian
3 sudu besar kari ikan  - bancuh jadikan pes
2 sudu besar lada blend
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih -ketuk
1/2 inci halia - ketuk
1/2 kotak santan
3 sekawan rempah penumis - 1 peket 0.50sen
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara membuatnya:
  • Tumis bawang besar, halia, bawang putih dan rempah penumis hingga garing
  • Masukkan lada blend dan biarkan hingga lada garing
  • Masukkan pes kari tadi dan gaul rata
  • Biarkan hingga pecah minyak
  • Masukkan ikan dan sedikit air
  • Biarkan sehingga ikan empuk
  • Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa
  • Jika ikan nampak pucat boleh la letak sedikit serbuk kunyit
  • Angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment