Lontong Sambal Tumis
Bahan-bahan:
3 buku ketupat segera - rebus dan biarkan sejuk
Sambal tumis bawang ikan bilis
Kuah lemak lodeh
Cara membuatnya:
- Potong ketupat
- Masukkan dalam mangkuk
- Tuang kuah lodeh ke dalam mangkuk
- Letak sambal tumis
- Siap untuk dimakan
Bahan kuah lodeh:
1 peket tauhu kering dan soohoon - rendam dan potong sedang
1 batang lobak merah - potong memanjang
1 ikat sayur kacang panjang - patah-patahkan je
1/2 biji kobis - hiris sedang
1/2 biji bawang besar - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 genggam ikan bilis - rendam dan tumbuk
1 kotak santan
Cara membuatnya:
- Didihkan air suku periuk
- Masukkan bahan tumbuk
- Masukkan sayur kacang panjang, lobak merah, kobis dan tauhu kering soohoon
- Biarkan mereneh sebentar sehingga sayuran empuk
- Masukkan santan ke dalam periuk
- Tambahkan air jika kuah terlalu pekat
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
- Biarkan seketika (jgn sampai pecah santannya)
- Angkat dan dihidangkan
No comments:
Post a Comment