Lempeng dan Kari Ayam
Lempeng
Bahan-bahan:
1/2 kilo tepung gandum
1 sudu sedang garam
1 sudu kecil minyak masak
Air setengah mangkuk (agak-agak ikut kecairan bancuhan)
Cara membuatnya:
- Satukan semua bahan dalam mangkuk besar
- Gaul rata nya hingga sebati
- Bancuhan jangan pekat dan terlalu cair
- Masak dengan api kecil di atas kuali leper non stik (lagi baik)
Kari Ayam
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong sedang
1/2 biji bawang besar - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
Rempah penumis (3 sekawan)
3 sudu besar serbuk kari - jadikan pes
2 sudu besar lada blend
1 sudu besar sos tiram
1/2 kotak santan
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara membuatnya:
- Tumis bahan tumbuk dan rempah penumis hingga garing
- Masukkan lada blend dan tunggu hingga lada garing
- Masukkan pes kari dan biarkan hingga pecah minyak
- Masukkan sos tiram dan kacau
- Masukkan ayam dan sedikit air ... biarkan sebentar hingga ayam empuk
- Masukkan santan kotak dan kacau
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
- Biarkan seketika tapi jangan sampai santan pecah pulak ye
- Angkat dan hidangkan
sedapnya, my fav jgk nie.. hihi
ReplyDelete