Pages

Thursday, November 10, 2016

Lempeng Cicah Kari Ayam

Sarapan pagi ni .. Aisy nak gi sekolah .. watkan dia sarapan lempeng ... masak kari ayam marveles .. hehe ... 3 keping lempeng Aisy bedal ... wahhh .. sedap sangat katanya .. sampai licin kuah kari ... kari memang kesukaan anak-anak ... kari apa pun semua suka ... hehehe

Lempeng dan Kari Ayam
 
 Lempeng 
Bahan-bahan:
1/2 kilo tepung gandum
1 sudu sedang garam
1 sudu kecil minyak masak
Air setengah mangkuk (agak-agak ikut kecairan bancuhan)

Cara membuatnya:
  • Satukan semua bahan dalam mangkuk besar
  • Gaul rata nya hingga sebati
  • Bancuhan jangan pekat dan terlalu cair
  • Masak dengan api kecil di atas kuali leper non stik (lagi baik)

Kari Ayam
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong sedang
1/2 biji bawang besar - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
Rempah penumis (3 sekawan)
3 sudu besar serbuk kari - jadikan pes
2 sudu besar lada blend
1 sudu besar sos tiram
1/2 kotak santan
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara membuatnya:
  • Tumis bahan tumbuk dan rempah penumis hingga garing
  • Masukkan lada blend dan tunggu hingga lada garing
  • Masukkan pes kari dan biarkan hingga pecah minyak
  • Masukkan sos tiram dan kacau
  • Masukkan ayam dan sedikit air ... biarkan sebentar hingga ayam empuk
  • Masukkan santan kotak dan kacau
  • Perasakan dengan garam dan serbuk perasa 
  • Biarkan seketika tapi jangan sampai santan pecah pulak ye
  • Angkat dan hidangkan

 



1 comment: