Pages

Thursday, October 20, 2016

Sambal Tumis Ikan Cencaru

Musim ikan cencaru ... hehehe ... suka makan ikan cencaru sebenarnya ... kali ni wat masak sambal tumis pulak ... menu yang paling mudah untuk dibuat ... en.suami pun suka ... makan dengan ikan kering bulu ayam pun sedap ... hehe

 Ikan Cencaru Masak Sambal Tumis
Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru - siang dan bersihkan
10 sudu besar lada blend
1/2 biji bawang besar -hiris
2 ulas bawang putih -ketuk
1/2 inci halia - ketuk
Garam, serbuk perasa, gula dan serbuk kunyit

Cara membuatnya:
  • Lumur ikan dengan garam dan serbuk kunyit
  • Goreng ikan hingga garing
  • Ketepikan
  • Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga garing
  • Masukkan lada blend dan tumis hingga lada garing
  • Masukkan ikan cencaru yang dah digoreng tadi ke dalam tumisan lada
  • Gaul rata
  • Masukkan 1/2 cawan air dan gaul rata
  • Perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula
  • Biarkan mereneh seketika
  • Angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment