Ikan Goreng Cicah Sambal Hiris Kicap
Bahan-bahan utk Ikan :
- 1 ekor ikan - dibersihkan
- Sedikit tepung jagung
- Asam jawa
- Garam
- Ajinomoto
- Minyak untuk menggoreng
Cara membuat :
- Ikan yang telah dibersihkan dilumurkan dengan asam jawa, garam, ajinomoto
- Akhir sekali, lumurkan tepung jagung di seluruh bahagian ikan itu termasuk bahagian dalam ikan
- Panaskan minyak dalam kuali
- Goreng ikan dengan minyak yang penuh
- Bila minyak betul-betul panas, barulah masukkan ikan
- Goreng sehingga ikan menjadi kekuningan dan garing di kedua-dua belah
- Angkat dan hidangkan
Bahan-bahan utk Sambal Hiris Kicap
- 1 biji bawang besar - di hiris nipis
- 1 biji lada besar (merah) - hiris menyerong
- 5 biji cili padi - hiris menyerong (ikut suka -klu suka pedas tambah lagi atau tidak suka pedas tak yah letak pun tak pe)
- Air perahan limau kasturi
- Kicap manis
- Ajinomoto dan gula secukup rasa
Cara membuat :
- Masukkan semua bahan di dalam satu bekas
- Gaul sebati semua bahan dan rasakan masin manisnya
- Sedia untuk di makan
No comments:
Post a Comment