Rebus jagung bukanlah susah mana .. masak air dalam periuk .. masuk jagung .. tunggu menggelegak ... senang jek kan ... tapi ramai tak tahu cara nak bagi jagung rebus tu lebih manis dari manis semulajadi .. tak semua jagung ada rasa manis semulajadi ... kadang-kadang rebus jagung rasa hambar jek .. sebab bukan kategori jagung manis ... jadi macam mana cara nak bagi jagung rebus manis dan enak rasa dia ... jom layan resepi jagung rebus manis versi aku ...
Jagung Rebus Manis
Bahan-bahan :
- Jagung - dibuang kulit dan bulu-bulunya
- Air untuk merebus
- Garam secukupnya
- Gula secukupnya
Cara membuat :
- Panaskan air dalam periuk
- Masukkan jagung
- Masukkan garam dan gula
- Rasakan kemanisan dan kemasinan air rebusan tadi
- Kalau terkurang tambah lagi, kalau terlebih tambah air
- Biar ia menggelegak dan masak jagungnya
- Tutup api dan toskan
- Sedia untuk di makan
Ok... Nanti sye suruh mak sye cube..
ReplyDeletesalam intan kesunyian ...
ReplyDeletekalau intan yang masak lagi best .. lagi mak suke .. hehe .. jangan mare ...
thanks sudi singgah blog akak ..
bisanya makan jagung ketika malam tahun baru. rindu bernostalgia dengan keluarga..
ReplyDeleteAnk ttbe teringin mkn jgg manis...mesti cuba ni...
ReplyDelete