Nak wat ikan tongkol masak singgang ni senang jek .. memula, masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit yang telah dihiris nipis dan halus .. masukkan jugak asam keping dan ikan tongkol (aku guna bahagian kepala dan ekor sahaja) .. masukkan lada cili yang dibelah bahagian tengahnya ... masukkan air sebanyak yang diperlukan .. masukkan jugak garam dan ajinomoto secukup rasa .. bukak api dan tunggu hingga kuah mendidih .. siap sudah singgang ikan tongkol
Untuk udang goreng bawang putih .. aku ada wat resepinya dulu .. klik sini untuk resepi udang goreng bawang putih .. kali ini aku tak buang kulit udangnya .. kepalanya pun aku tak buang .. haha .. sebenarnya aku suka makan cam ni .. dagingnya rasa manis berbanding udang yang dah dikopek baru dimasak .. tapi en.suami tak suka .. susah nak makan kata dia .. leceh .. hehe .. biasalah yang leceh-leceh ni orang pompuan memang suka .. haha .. aku la tu ..
Ikan tongkol masak singgang, udang goreng bawang putih, ikan tongkol goreng dan sambal belacan ... nyum .. nyum .. jemput makan ..
No comments:
Post a Comment