Cara nak masak ayam asam pedas kesum ni ialah ... memula, blend lada kering yang telah direbus bersama bawang merah, bawang putih ... blend sehingga kesemua bahan hancur ... kemudian, tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia dalam lesung batu ... jangan tumbuk lumat-lumat ... ala-ala jek ... pastu, tumiskan bahan tumbuk hingga kekuningan .. kemudian, masukkan bahan yang diblend tadi .. tumis sehingga garing ... masukkan sos tiram 1 satu makan dan sedikit serbuk kunyit .. gaul-gaulkan ... masukkan ayam yang telah dibersihkan ... gaul-gaulkan dan biarkan seketika ... kemudian, masukkan air asam jawa ... tambahkan air sekadar mencairkan bahan tumis sahaja ... jangan terlalu banyak air ... nanti kuahnya cair ... masukkan, garam, ajinomoto dan gula secukup rasa ... kacaukan seketika dan biarkan mereneh ... setelah kuah mulai memekat ... masukkan daun kesum ... gaul-gaulkan dan tutup apinya ... sudah pun siap ... sedia di hidang ...
Untuk mendapatkan rasa asam pedas yang power sebenarnya terletak pada kuahnya .. kuah yang pekat dan likat akan menghasilkan rasa yang umpphh ... tapi pekat tidak semestinya sedap ... pekat sebelum kuahnya masak akan mengundang rasa pedar lada ... jadi, biarkan kuahnya memekat semasa kuahnya menggelegak ...
Lauk tambahan ... ayam goreng tepung dan ikan kering ... barulah bertambah makan nasi bersama asam pedas ayam kesum ...
Ini ler rupa pokok kesum ... yang dimasak hanya pucuk dia jek ... sebab daunnya masih muda ... jadi, senang lembut dalam kuah ...
No comments:
Post a Comment