Bahan-bahan:
Beras 500 gram
1 biji kelapa - diambil santannya
Halia - 2 hiris
Garam - secukup rasa
Halba - secubit
Daun pandan - 1 helai -disimpul
Utk Sambal:
Lada kering - direbus dan diblend
Bawang merah - diblend
Bawang putih - diblend
Halia - diblend
Ikan bilis - yang telah digoreng
Bawang Besar - di potong bulat
Belacan -secubit
Garam - secukup rasa
Ajinomoto - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Air asam jawa
Minyak untuk menumis
Utk Dimakan bersama Nasi Lemak:
Ikan bilis goreng
Telur mata lembu/ telur dadar/ telur rebus
Kacang tanah
Timun
Cara membuat:
Utk nasi lemak:
Basuh beras dan toskan
Masukkan santan dalam periuk yang berisi beras
Masukkan garam, halia, halba dan daun pandan yang disimpul tadi.
Masak seperti memasak nasi biasa.
Utk Sambal:
Panas minyak dalam kuali
Masukkan bahan yang diblend serta belacan setelah minyak panas
Kacau hingga naik baunya
Masukkan bawang besar dan air asam jawa
Biarkan mereneh sebentar
Masukkan garam, ajinomoto dan gula. Rasakan
Setelah sambal agak pekat bolehlah ditutup api dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment