Aku wat karipap ni tak pakai sukat ... main boh jek ... hehe ... agak-agak jek la ... mak aku yang ajar ... dia pun tak pakai sukat ... aku tengok dia buat ... aku tiru jek la ... yang penting menjadi ... dan sedap ... anak aku suka makan kulit jek ... dia keluarkan intinya ... makan kulit jek ... aku lah yang kena makan intinya ... kalau tak sayang terbuang ... hehe ..
Bahan-bahan:
Utk Kulit:
Tepung gandum - diayak
Minyak panas
Garam - dilarut dengan air
Air secukupnya
Utk Inti:
Keledek - dibersihkan dan dipotong dadu
Daging - dibersihkan dan dicincang halus
Bawang merah - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Serbuk kari - dibancuh dengan air
Garam - secukup rasa
Ajinomoto - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
Utk Kulit:
Panaskan minyak masak dalam kuali.
Dalam mangkuk, masukkan tepung gandum
Kemudian, masukkan minyak panas tadi ke dalam tepung
Gaulkan tepung tadi, ramas-ramaskan bersama minyak tadi
Masukkan garam yang dilarut dengan air
Kemudian, masukkan air secukupnya
Uli hingga menjadi doh
Ketepikan sebentar
Utk Inti:
Panaskan minyak masak di dalam kuali
Tumiskan bahan tumbuk hingga naik baunya
Masukkan daging
Kemudian, masukkan serbuk kari yang telah dilarut dengan air tadi
Masukkan Keledek pula
Tambahkan air dan masukkan garam, ajinomoto dan gula.Biarkan keledek empuk
Setelah keledek menjadi lembut dan inti menjadi likat
Bolehlah di tutup api dan diangkat
Untuk membuat karipap:
Ambil doh sebesar penumbuk
Leperkan di atas dulang dengan menggunkan kayu pencanai
Apabila sudah leper, teraplah menggunakan penerap
Letakkan inti di tengah-tengah doh yang telah dicanai tadi.
kemudian kapit kan penerap tadi
Siap pun karipap
Ulangi hingga habis doh
Setelah siap menerap
Panaskan minyak yang banyak ke dalam kuali
Goreng karipap tadi hingga berwarna kuning keemasan
Pastikan, minyak benar-benar panas untuk mendapatkan karipap yang cantik gelembungnya ..
No comments:
Post a Comment