Mee hoon - direndam dengan air biasa dalam 2 jam sebelum nak masak
Lada kering - direbus dan diblend
Bawang merah - diblend bersama lada kering
Bawang putih - diblend bersama lada keringHalia - diblend bersama lada kering
Daging ayam - dipotong kecil
Fishball - dibelah 4
Sayur Sawi - di potong sedang-sedang
Taugeh - dibuang ekor dan dibersihkan
Tauhu - diramas-ramas sampai hancur
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Timun - dihiris untuk ulam
Cara-cara membuatnya:
Panaskan minyak dalam kuali yang besar. Tunggu hingga minyak benar-benar panas. Kalau tidak nanti masakannyer mamek rasa minyak.
Setelah minyak panas, masukkan lada kering yang telah diblend bersama dengan bawang putih, bawang merah dan halia.
Kacau lada tadi sehingga naik bau dan nampak garing ladanyer.
Setelah lada kelihatan garing, masukkan garam, gula dan ajinomoto ke dalam lada. Agak-agak je ler. Kalau leh rasa lagik bagus
Kacau lagik hingga garam, gula dan ajinomoto sebati dengan lada tadi
Kemudian, masukkan tauhu yang telah diramas tadi ke dalam tumisan lada tadi
Masukkan daging ayam yang dipotong kecil-kecil kedalam kuali
Kacau hingga daging ayam masak
Kemudian, masukkan fishball ke dalam tumisan lada tadi. Dan kacau sebati.
Masukkan mee hoon yang telah direndam tadi.
Kacau mee hoon hingga sebati dengan tumisan tadi. Seperti dalam gambar.
Kemudian, masukkan sayur sawi dan gaul dengan rata.
Masukkan pula taughe dan digaul lagik sehingga sebati sayurannyer dengan mee hoon tadi.
Begini ler mee hoon goreng yang telah siap digoreng. Boleh lah di angkat dan di hidangkan.
No comments:
Post a Comment