Keropok Basah
Bahan-bahan:
Ikan kembung/selayang - dibersihkan dan diambil isinya
Tepung sagu
Garam
Ajinomoto
Cara membuatnya:
Blend isi ikan hingga hancur
Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit kedalam mangkuk yang berisi ikan
Gaul sehingga tepung habis
Masukkan garam dan ajinomoto
Ambil sedikit adunan keropok dan gentel di atas papan
Taburkan sedikit tepung sagu di atas papan supaya tidak melekat pada papan
Buat sampai adunan habis
Panaskan air di dalam periuk
Masukkan keropok setelah air mendidih
Setelah keropok timbul ke permukaan air, maknanya keropok dah masak
Untuk tahan lama, masukkan dalam peti sejuk
Untuk sos:
Bahan-bahan:
Cili blend
Gula
Garam
Ajinomoto
Cuka
Air asam jawa
Air
Tepung jagung - sedikit untuk memekatkan sos
Cara membuat sos:
Masukkan air ke dalam periuk dengan api yang perlahan
Masukkan cili blend dan air asam jawa
Setelah mendidih, masukkan garam, gula, ajinomoto dan cuka
Akhir sekali, masukkan bacuhan tepung jagung untuk memekatkan sos.
No comments:
Post a Comment