Resepi Ikan Kerisi Goreng Berkuah Asam
Bahan-bahan:
Ikan kerisi - dibersihkan
Bawang besar - dihiris halus
Bawang putih -dihiris halus
Lada cili api -dihiris halus
Sedikit minyak - utk menggoreng ikan dan menumis
Sedikit garam
Sedikit ajinomoto
Sedikit air asam jawa
Sedikit kunyit
Cara Membuatnya:
Gaulkan ikan dengan kunyit dan garam.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Setelah minyak panas, gorenglah ikan sehingga kekuningan
Ketepikan ikan.
Panaskan minyak di dalam kuali
Masukkan bawang besar, bawang putih dan lada cili api
Tumis hingga bawang garing
Masukkan ikan tadi
Masukkan juga air asam jawa
Masukkan garam dan ajinomoto
Masak hingga kuahnya mendidih.
Angkat dan hidangkan.
saya selalu masak asam gak ikan nie :)
ReplyDeletesalam adyna ...
ReplyDeleteIkan kerisi ni sedap digoreng jek .. hehe .. kalau masak asam ni kan digoreng dulu ... jadi, cam sesuai gituuu .. heheh ...
Thanks sebab sudi singgah blog akak yer