#Day24Ramadhan2020
#RotiPuriGebuGebas
#KariAyamKentangMarveles
#BuburJagungSaguBijiPekatBerkrim
#AirTauhuKosong
#AirOrenSunquickPerasaPisang
#HariNiMasakKatRumahJek
#SyukurRezekiMuYaAllah
#MasihPKPB
#MasihDukRumah
#MasihkekalSihat
#AlhamdulilahSyukur
Percubaan pertama tahun ini .. haha .. tahun lepas dah pernah buat .. tapi guna resepi lain .. kali ni guna 5 bahan aje .. tanpa yis tanpa telur .. haaa .. dengar mudah kan .. cara buat ... 300gram tepung gandum, letak dalam mangkuk besar ... masukkan 1 sudu besar gula .. 1 sudu kecik garam .. 4 sudu besar minyak masak ... gaul sebati semua bahan .. ramas-ramas guna tangan jek ... sampai jadi serbuk roti gitu ... masukkan air sedikit demi sedikit .. uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan ... bentuk bulat kecik-kecik ... rehatkan dalam 20 minit .. setelah 20 minit, leperkan doh yang telah dibentuk kecik tadi ... jangan leper sangat nanti tak naik kembung masa menggoreng .. panaskan api .. minyak banyak ya untuk bagi dia terendam ... bila minyak dah betul-betul panas, masukkan doh yang dah leper tadi .. masa menggoreng, sentiasa siram minyak panas pada permukaan yang timbul supaya tepung menggelembung ... goreng sampai garing .. ulang sampai habis doh .. siap
Kari ayam ni untuk dimakan bersama roti puri la ... tapi terpulang la nak makan dengan kuah apa pun .. ada yang makan ngan smabal ikan bilis .. ada yang makan dengan kuah dal .. ada yang makan dengan sambal sardin ... tapi family aku ni memang hantu kari makanya kuah kari ayam jadi pilihan aku ari ni .. cara masak ... tumis hirisan bawang besar bersama bawang putih dan halia .. masukkan jugak rempah penumis 3 sekawan ... tumis hingga bawang garing .. masukkan lada blend .. tumis hingga pecah minyak ... masukkan pulak serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air ... biarkan hingga pecah minyak .. perasakan dengan serbuk perasa, garam dan sos ikan ... masukkan kentang .. masukkan ayam .. masukkan air .. gaul sebati .. biarkan mereneh dan ayam lembut ... bila kuah dah kering sikit, masukkan santan ... bila menggelegak sekali terus tutup api .. takut nanti pecah santan tak sedap .. ok siap kari ayam kentang ...
Bubur jagung sagu biji .. favorite aku jagung .. haha .. letak la apa pun janji ada jagung tetap menjadi pujaan hatiku .. haha .. cara masak ... rendam sagu biji dengan air panas selama 10 minit .. pastu toskan .. dalam periuk, masukkan air, gula dan sedikit garam .. masukkan sagu biji .. biarkan mereneh dan sagu kembang .. bila sagu dah kembang, masukkan jagung ... biarkan seketika ... pastu masukkan santan ... biarkan seketika .. bila menggelegak terus tutup api .. siap ..
No comments:
Post a Comment