Pages
▼
Sunday, May 10, 2020
Menu Iftar : Nasi Putih, Kerang Rebus, Ikan Cencaru Bakar, Sambal Belacan Dan Cekodok Pisang
#Day17Ramadhan2020
#NasiPutihLagi
#KerangRebusSerai
#IkanCencaruBakar
#SambalBelacanTomato
#CekodokPisangEno
#AirKatira
#AirTehAis
#AlhamdulilahNikmat Berpuasa
#MasakKatRumahJe
#MasihDukRumah
#PKPB
Teringin makan kerang rebus .. gigih mencari sampai ke pasaraya SKS .. haha .. alhamdulilah dipermudahkan urusan .. dapat yang fresh walaupun harganya makkkaiiii ... sekilo rm 16 ... hadoiii .. kata penjual tu dia amik mahal dari orang asli yang kutip kerang .. simpati bagi sedekah sikit bulan ramadhan .. boleh gitu .. dia yang nak bersedekah .. tapi suruh orang lain bayar sekali .. hahaha .. hadoii ... redha jek la
Cara aku masak kerang rebus berserai ni ... memula basuh bersih-bersih kerang ... pastu rebus .. bila menggelegak sekali .. buang air rebusan kerang tu .. pastu rebus balik .. kalau air kerang masih hitam, buang sekali lagi ... masukkan air yang baru .. rebus semula ... kali ni, letak bawnag besar hiris, bawang putih ketuk, halia ketuk dan 1 batang serai ketuk ... kalau ada daun kunyit lagi best .. garam serbuk perasa secukupnya .. biar kan sampai menggelegak dan kerang masak ... siap
Ikan cencaru tu just siang dan bersihkan .. lumur asam garam .. pastu letak atas kuali leper .. bakarkan sampai masak .. percikkan sedikit minyak atas ikan ...
Sambal belacan tomato ... tumbuk lada cili merah, sedikit belacan yang dibakar, garam, gula dan serbuk perasa .. tumbuk sampai lumat dan last sekali, masukkan tomato yang dihiris .. tumbuk manja-manja jek .. siap
Buat lagi .. aritu buat tak puas ati .. tak bulat .. tak lembut sangat .. kali ni buat alhamdulilah .. menjadi .. bulat comel dan sedap .. guna pisang lain .. ritu guna pisang mas ada rasa masam-masam .. kali ni beli pisang berangan .. manis pisang nya .. tu yang menjadi tu .. haha .. dah sejuk pun masih lembut lagi .. tak liat .. caranya blend pisang bersama gula, garam .. blend sampai lumat .. pastu masukkan sepeket eno ... blend lagi sekejap ... tuang dalam bekas .. masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit .. jangan banyak sangat ... jangan sikit sangat ... ramas dengan tangan jek ye .. pastu bila bancuhan dah senang turun dari tangan maknanya dah cukup sempurna la tu .. panaskan minyak .. goreng sampai garing ... siap
No comments:
Post a Comment