Pages

Monday, February 24, 2020

Resepi : Bubur Sum Sum



Tonton Video Masak Bubur Sum Sum

#KuihOrangDuluDulu
#MasihDiminati
#SedapMakanSejukSejuk

Bubur Sum Sum

Bahan-bahan : (untuk bubur sum sum)
- 200 gram tepung beras
- 1 liter santan (200ml santan kotak+ 800ml air)
- 1 helai daun pandan - disimpul
- 1/2 sudu teh garam

Bahan-bahan : (untuk kuah gula)
- 200 gram gula kabung
- 400 ml air
- 1 helai daun pandan - di simpul

Cara buat :(untuk bubur sum sum)
- Masukkan tepung beras dan santan ke dalam kuali
- Masukkan garam
- Gaul
- Masukkan separuh dari santan
- Kacau hingga sebati semua bahan
- Tuang lebihan santan
- Gaul lagi
- Masukkan daun pandan
- Pastikan tepung larut kesemuanya dalam santan
- Bukak api perlahan
- Kacau tanpa henti  hingga tepung menjadi kental dan meruap-ruap
- Tutup api dan sejukkan bubur

Cara buat : (untuk kuah gula)
- Bukak api perlahan
- Masukkan gula kabung, air dan daun pandan
- Biar hingga gula melarut
- Kacau
- Bila dah menggelegak dan agak pekat, tutup api
- Siap
- Sejukkan gula

Cara buat :
- Masukkan bubur sum sum yang dah sejuk ke dalam bekas
- Tuang kan air gula
- Sedia dinikmati
- Siap

No comments:

Post a Comment