Pages
▼
Tuesday, January 07, 2020
Resepi : Garlic Bread Dengan Sup Cream
Tonton Video Masak Garlic Bread Dengan Sup Cream
Garlic Bread With Cream Soup
Bahan-bahan : (untuk garlic)
- 5 sudu besar margerin
- 2 labu bawang putih - parut halus
- 1 sudu sedang daun parsley kering
- 1 buku roti perancis - belah serong
Cara buat : (untuk garlic)
- Kacau sebati marjerin, bawang putih
- Masukkan daun parsley kering
- Kacau sebati semua bahan
Cara buat : (untuk garlic bread)
- Sapu pada roti bahan margerin tadi
- Susun roti dalam tray
- Bakar selama 20 minit pada suhu 170'c
- Siap
Bahan-bahan : (untuk sup cream)
- 300 ml air
- 1000 ml susu segar
- 1 kiub pati ayam
- 1 sudu teh daun parsley
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu teh garam
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar margerin
- 1 tin cendawan butang - hiris halus
- 5 sudu besar stok ayam
- serbuk perasa secukupnya
- bancuhan tepung gandum
Cara buat : (untuk sup cream)
- Tuangkan air dan susu segar ke dalam periuk
- Tunggu hingga mendidih
- Masukkan kiub ayam dan stok ayam
- Kacau 2 hingga 3 minit
- Masukkan lada hitam dan cendawan butang
- Kacau lagi lebih kurang 15 minit
- Masukkan daun parsley, mentega dan garam
- Kacau lagi dalam 10 minit
- Masukkan bancuhan tepung gandum yang telah ditapis
- Kacau sebati
- Reneh agak lama supaya semua bahan dapat masak dengan elok
- Api sederhana kecil sahaja
- Bila sup menjadi sedikit pekat, boleh tutup api
- Angkat dan hidangkan
- Siap
No comments:
Post a Comment